Samaín


Chegou o Outono, e con el, o tempo da vendimia, das castañas, das longas noites de choiva, vento e frío. Pero tamén é o tempo do SAMAÍN, un tempo de tradicións e sobre todo, de medo, de moito medo.
Aquí tendes todo tipo de recursos á vosa disposición para traballar esta festa.

 
 

(Vieros da Escola)
 

(Cultura Galega.org)

 
(C.E.I.P. de Palmeira)
 



 Presentación sobre o Samaín
I.E.S. de Porto do Son
 
CEIP Canosa- Rus (Coristanco)
CEIP Felipe de Castro (Noia)
CEIP Galán (Oseiro-Arteixo)
CEIP Labarta Pose (Baio-Zas)
CEIP Torrente Ballester (Sigrás-Cambre)
CEIP Nosa Sra. de Xuvencos (Boborás- Ourense) 
Web de Norberto (texto de Ventero e traducción de Norberto)
CEIP O Castiñeiro (Laza)


 
WEBQUEST sobre o Samaín
CEIP Nosa Señora de Xuvencos de Boborás
 

 -Proxecto:
C.E.I.P. Quintela (Moaña)
 


C.E.I.P. Manuel Fraga( Cariño)
 

 Ilustracións para colorear:
-cathycreatif (en francés)
-hugolescargot (en francés)
-picasa1 (secuencia: tallar unha cabaza)
-picasa2 (máis ilustracións)


 
 

Canción do Samaín (Mama Cabra)




(Xoán Arco da Vella)
 
  

  Actividades LIM do CEIP A Pedra (Bueu)

Un Samaín de Conxuros (para os máis pequerrechos)
Un Samaín de conxuros (para os máis grandiños)
 



 Vídeo Samaín (música Mama Cabra)

CEIP Mestres Goldar (Vigo)
 


 CORTOS DE DISNEY
"The Skeleton dance" 1929
"The haunted house" 1929"Trick or treat" 1952 (en inglés)
 


 
Canción de los esqueletos
 
 La Danza Macabra (Camille Saint-Säens)

Vídeo de YouTube

 



 
 
 
Corre Corre Cabaciña :

Vídeo de YouTube

Vídeo de YouTube

Cantiga para o Samaín (de Jesús Pareja) 

Samaín (Jesús Pareja)

 
 

A Caillou encántalle Halloween
 



 " Esto es Halloween"

Banda sonora de la película de Tim Burton "Pesadilla antes de Navidad"
 





 Películas de medo:
12.Casper
 

 Manualidades:
 


(Clara de Saá- Editorial Kalandraka)
 

(Carlos e Sabela Labraña- Editorial Everest)
 

(Pepe Carreiro-Editorial A Nosa Terra)

 


(Pepe Carreiro-Editorial Toxosoutos)
 






Rafael López Loureiro- Editorial Ir Indo
 
 FIZ, O COLECCIONISTA DE MEDOS

fIZ O COLECCIONISTA DE MEDOS


 

AS NOSAS GUÍAS
 Guía de lecturas Samaín 2009"Lecturas para arrepiar"
Guía de lecturas Samaín 2010"Lecturas para tremer"
C.E.I.P. Víctor Sáenz

 

Salón do Libro Infantil e Xuvenil de Pontevedra
 Praza das letras
 


Os medos infantís na literatura para nenos

Fundación Germán Sánchez Ruiperez
Colección Temas na Literatura Infantil  e Xuvenil
nº 13








Vídeo didáctico sobre o Samaín con música de Mamá Cabra
from Falamelide TV on Vimeo.
Vídeo didáctico sobre o Samaín co música de Mamá Cabra
 elaborado polo IES DE MELIDE (A Coruña)
 


Fotonovela "Samaín" elaborada 
polo IES Rosalía de Castro (Santiago de Compostela)

  

SAMAÍN



S A M A Í N       S A M A Í N
 Sabíades que o SAMAÍN ten máis historia ca Halloween? Pois si! A celebración de Halloween inspirouse nesta festa celta.
Cando os celtas habitaban Galiza, o seu calendario era moi diferente do noso. O seu aninovo era o 1 de novembro, en troques do 31 de decembro. Nesta data remataba a estación da luz e comezaba a da escuridade, O INVERNO.

Esta noite, a que vai do 31 de outubro ao 1 de novembro, non pertencía nin a un ano nin a outro... era a súa noite máxica.


Logo chegaron os romanos e máis tarde os cristiáns e, pouco a pouco, foise cambiando a festa orixinal. Este día pasou a ser o "Día de Todos os Santos" de onde ven Halloween.
Se hai algo que aparece por todas partes cando chega o Samaín son as cabazas con caras esculpidas. A todos nos gusta converternos en artistas e baleirar estas hortalizas, facerlles uns buratos e prenderlles unha cadea dentro. Esta tradición tamén a hai en Irlanda.
                            
Pero para cabazas as nosas! A tradición galega tenlles moitos nomes diferentes: melóns en Cedeira, Calacús nas Rías Baixas ou Bonecas en Xermade. Pero todas son iguais: caras horripilantes para alumear esta noite máxica. Pero, sabes preparar a túa?
CANDO A BALEIRES, NON TIRES NADA!!!!
Aquí tesdes unha receita tradicional galega, moi coñecida pola zona de Ourense.... mmmmmm..... CHULAS!
                                                Ingredentes:

  • 100 g de fariña
  • 2 ovos
  • Un chisco de azucre
  • Aceite de oliva


1- Cortar en anacos a cabaza. Se poden ser redondos mellor, senon, non te preocupes, só procura que sexan finos. Bótalles enriba azucre a gusto.
2- Prepara unha masa coa fariña e ovos. Cando estea lista, mete os anacos da cabaza dentro. Mira que queden ben enchoupados e pídelle a un adulto que as vaia fritindo no aceite.
E.... A modo que hai que esperar a que arrefríen un pouco antes de comelas!!!